Bahan-bahan:
1 tin susu beras (basuh dan toskan airnya)
½ cawan susu cair campur dengan limau buat tairu.
¼ limau nipis
1 camca besar minyak sapi
¼ tin susu air
2 ulas bawang merah ( dimayang halus)
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
1” kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkeh
1” halia
Garam secukup rasa
Hiasan
1 tangkai daun saderi dan daun bawang
1 camca teh kismis – goreng sebentar
2 ulas bawang merah (digoreng garing)
3 biji gajus di belah 2
Cara-cara memasak,
- Panaskan minyak sapi didalam periuk, tumis bawang, bawang puteh, kulit kayu manis,buah pelaga, bunga cengkeh hingga berbau wangi dan bawang menjadi kuning.
- Masukkan beras dan kacau rata-rata.
- Masukkan air, halia, tairu,garam dan biarkan air mendidih hingga air kering. Kecilkan api hingga nasi masak.
- Hiaskan dan hidangkan.
Perhatian: Jika mahu masak nasi ini dalam periuk elektrik (rice cooker) Tumiskan semua bahan diatas dapur dahulu.Selepas itu barulah dimasukkan semua bahan dalam periuk dan masak seperti biasa.
tak dak gambaq ka? baru menarik ckit..:D
ReplyDelete