Thursday 9 December 2010

Simple Resepi - Kueh Lapis Berperisa Ros dan Keladi

Bahan-bahan:

200gm tepung gandum
100gm tepung beras
100gm tepung ubi
200gm gula pasir
3/4 liter santan
perasa ros
perasa keladi
secubit garam

Cara-cara memasak,

  1. Panaskan periuk pengukus yang diisi air hingga mendidih.
  2. Campurkan semua bahan dan kacau hingga rata atau kisar dengan mesin pengisar.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian masukkan perasa ros dan satu lagi masukkan perasa keladi.
  4. Panaskan loyang yang disapukan minyak di dalam kukusan.
  5. Masukan satu senduk tepung kedalam loyang dan tutup sebentar. Biar beku sedikit.
  6. Buat selang seli antara adunan perasa ros dan keladi hingga habis.
  7. Sejukkan lebih kurang 30 minit barulah dipotong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment