Wednesday 8 December 2010

Simple Resepi - Bengkang Roti

Bahan-bahan:

1 buku roti biasa (roti gardenia)
3 biji telur ayam
3 cawan santan kelapa atau 1 tin susu cair
2 cawan gula pasir
sedikit kismis
Air daun pandan/1 sudu teh perasa daun pandan
sedikit garam

Cara membuatnya,

1) Ambil sebuku roti dikoyak kecil dan direndam di dalam air (tepi roti yang kuning pun direndam bersama)
2) Bila kembang toskan roti tadi hingga kering airnya.
3) Masukkan santan atau susu cair, telur, gula dan kismis didalamnya.
4) Masukkan air pandan.
5) Kacau bahan tadi  hingga sebati.
6) Masukkan bahan tadi kedalam tin pembakar.
7) Bakar dalam oven selama 45 minit. Jika masih lembut bakar lagi 15 minit.

No comments:

Post a Comment